På Kragenäs finns flera färdiga aktiviteter som ni kan använda er av under ert läger, dessa kan ni förboka innan eller under lägertiden. Det  finns även ett antal ”programpåsar” med utrustning, spelregler och instruktioner till olika aktiviteter.

Hoppa till programpåsar

Aktiviteter

Badtunna

Alldeles utanför Pannbergsstugan finns Kalles badtunna med plats för cirka sex till sju badande per ”fyllning”. Vattnet värms med en vedeldad kamin och tunnan kan bokas för både långa och korta pass. Ledare skall medverka under hela badpasset och man tar med egen ved.

Fiskeutrustning (metspö, haspelspö, dörj och fiskebok)

Det är fritt att fiska i havet! Låna fiskeutrustning och fiska. Deltagarna är sina egna instruktörer och vet som alltid bäst var man hittar fisk. Scoutkåren ansvarar själv för säkerheten.

Hinderbana

På Kragenäs finns en fast upplagd och enkelt sprungen hinderbana. Man kan göra varvet som enskild scout, i par eller patrull helt beroende på upplägget och önskemålet. Hinderbanan har ett tiotalet hinder och är cirka 400 meter lång.

Jättekrocket

Varje ”spelare” är ett lag om två och bollen är en liten medicinboll som rullar tungt. Klubban är ett tungt runt stycke av trä som med hjälp av snören svingas av två tävlande. Banan är som den vanliga men bågarna är större.

Kajaker

Vi har två singelkajaker som kan vara del av en paddeltur med kanoterna eller som en egen ledarutflykt.

Kanoter

På Kragenäs finns sommartid 16 stycken Kanadensare att hyra varav fyra är längre och enkelt rymmer tre vuxna personer. Kåren svarar själva för instruktörer och säkerhetsansvariga (flytvästar finns till alla). Paddlar finns i alla längder för två eller tre paddlande per kanot.

Kanoterna finns i Kanotviken och man både börjar och slutar vid Kanotbryggan. Simkunnighet är ett krav.

Krabbfiske

Låna krabbfiskeutrustning. Ni kan till exempel välja att tävla om vem som fiskar upp de flesta, den största eller den snabbaste krabban. När krabbfisket är över släpps de fångade krabborna tillbaka till havet i ett riktigt krabbrace.

Kragenäsmärket

Denna aktivitet är ett sätt att lära känna Kragenäs och få ett minne. Ett antal aktivteter genomförs runt omkring på Kragenäs och för den duktige finns chansen att erövra Kragenäsmärket. Detta är en lämplig aktivitet för patrullen att göra tidigt under sin lägertid på Kragenäs.
Den som klarar uppgifterna får Kragenäsmärket av sin ledare. Scoutkårer kan köpa märket för 5 kronor styck men det säljs inte till enskilda och för den som fått fem märken får man ett med silverram, fem silver ger ett märke med guldram.

Kragenässölja

Med hjälp av skinn, läderrem och lite knåpande tillverkar man sin egen sölja med Kragenäs eget märke inbränt. Man lånar verktyg och brännare men köper materialet av kragenäs till söljan.

Lägerkiosken

På lägerområdet finns det en lägerbod som är öppen varje dag. Glass, godis och litet sortiment från scoutshopen. I kiosken finns även Kragenäsmärken och vykort samt en brevlåda.

Möten och samlingsplatser

Runt om på Kragenäs marker finns flera olika platser förberedda för både möten och samlingar. Dessa kan bokas för vilken aktivitet som helst och är på några ställen även möjliga att sova vid. Övernattning är tillåten på alla platser som ligger utanför Naturreservatet.

På Kragenäs finns det flera olika lägerbålsplatser, bl.a. kanotviken, upp på Pannberget och vid fasta vindskyddet. Platser för egna programpass finns bland annat vid Piren och i närheten av Hinderbanan samt på den stora ängen norr om stora p-platsen. Ni kan även ta er ut till våra öar med kanot och ha aktiviteter där.

Hajk

Om ni vill gå på hajk under er lägervecka hjälper vi er gärna med tips på lämpliga hajkområden i omgivningarna. Kontakta oss för vi vet var och hur det går att nå lämpliga markägare för både vandring och övernattning.

Naturstigen, ett 4 km spår med 23 stationer

Gör en promenad genom Kragenäs fantastiska och varierande natur, delvis genom Kragenäs Naturreservat. Beundra naturen och lär dig mer om den! Vid varje station finns texter och bilder som berättar om naturtyper, djur, träd, fåglar mm som är typiska för Bohuslän.

Det går utmärkt att gå enbart halva naturspåret vilket kan vara lämpligt för yngre scouter. När hela spåret gås föreslår vi att en fikapaus läggs in.

Piren

Detta är en brygga för djupgående båtar och fartyg. Det har varit en tidigare utlastningsbrygga för bland annat timmerbåtar. Bryggan är 20 meter och klarar fartyg på bägge sidor, insidan upp till 1,8 meter och utsidan upp till 3,5 meter djupgående. Även Kosterbåtarna kan lägga till här.

Runor

På Kragenäs finns gott om Runstenar. Den äldsta är från 1984. I denna aktivitet lär du dig att tyda runor och du får också prova på att hugga en egen sten. Om den nya stenen har blivit klar när sommaren är slut placeras den ut bland de andra.

Undervattensspår

Spåret placeras i och under, vattnet med ett antal bojar. Vid varje boj är en bokstav fäst. Det gäller att snorkla runt i viken och hitta samtliga bojar. När bojarna har hittats ska ord bildas av de funna bokstäverna. Vi har tolv stycken cyklop och snorklar.

Simkunnighet är ett krav för dem som är i vattnet. De icke-simkunniga kan hjälpa till på land. Spåret går längs med stranden hela vägen, aldrig längre ut än 10 meter från stranden. Mindre barn kan med ledares närvara därför delta.

Orientering (finns från juni)

På området finns orienteringskontroller med varierande svårighetsgrad utsatta. Hämta ut kartor, kompasser och ge er ut.

Fotoorientering (Finns från juni)

Lär känna kragenäs genom att leta rätt på platserna som finns på området.

Geocaching

I närområdet finns ett par stycken cachar utsatta för den som har gps med sig.

Se www.geocaching.com

 

Programpåsar

Programpåsarna kan lånas av ledare, som ansvarar för säkerheten vid användning och att utrustningen lämnas tillbaka hel och ren.

Det finns bl.a. (men nya saker till kommer hela tiden):

 • Badmintonset
 • Blandade lekar
 • Boule, en boulebana finns vid badet
 • Brännbollsset
 • Fotbollar
 • Frisbee
 • Jonglörbollar
 • Jätteplockepinn
 • Jättepussel
 • Kubb
 • Minispel
 • Pilbåge och pilar
 • Piltavla
 • Sandleksaker
 • Tennisbollar.
 • Vattenkikare
 • Volleybollar
 • Yatzy