Barn och unga på Jamboree17

LEDARVECKAN

Utbildningar, workshops, möten & mingel!

Utveckla dig själv under Ledarveckan!

Att vara ledare innebär mycket roligt på avdelningen, men ibland behöver man också utmana sig själv eller bara slappna av tillsammans med andra ledare.

I distriktet har vi som ambition att utveckla mötesplatser av olika slag just för ledare. Vi började 2018 med ett koncept vi kallar för ”Ledarveckan”. Under vecka 44 varje höst samlar vi tillsammans med Västra Kansliet, Sensus, Civilförsvarsförbundet och Västra Regionala Utbildningsgruppen ihop olika utbildningar och workshops, som vi blandar med allmänt mingel och trevligheter.

För 2020 är temat ”Demokrati och Ledarskap”.

Såhär ser årets schema ut (med reservation för ändringar):

Måndag 26/10

Leda Scouting i korthet, del 1 av 2 (Västra Regionala Utbildningsgruppen).
Leda scouting är utbildningen för dig som är ny som ledare eller inte tidigare har deltagit i någon scoutledarutbildning. Utbildningen ger förståelse för vad som gör scouting till scouting, kunskap om hur du planerar ett möte och förståelse för vad ett ledarskap baserat på Scouternas värderingar innebär, och hur det ger ett stödjande och lyssnande ledarskap.

Demokratiskola (Sensus).
Vad är egentligen en motion? Vad betyder föredragsordning och när är det jag ska rösta? Går det att trycka på fel knapp? Kan jag i sådana fall dra tillbaka min röst? Under det här passet reder vi ut alla frågor och gör oss förberedda på att delta i Scouternas stämma; Demokratijamboree 2020. Tillsammans går vi igenom vad som händer under stämman, hur och när beslut tas, ord som kan vara nya och hur du kan förbereda dig. Alla frågor är välkomna, gamla som unga. Passet är helt interaktivt utifrån vilka funderingar som kommer upp.

Ombud som deltagit tidigare är varmt välkomna att delta och dela med sig av tips, råd och erfarenheter. Efter passet hoppas vi att du känner dig redo att åka som, eller vara en stöttepelare till, ombud från din kår.

Anpassat ledarskap (Västra Kansliet).
Anpassat Ledarskap är en workshop där du får lära dig mer om vad till exempel ADHD och Autism är och innebär, och hur du kan anpassa ditt ledarskap för en mer tillgänglig verksamhet för alla – med hjälp av enkla verktyg och strategier.

Tisdag 27/10

Leda Scouting i korthet, del 2 av 2 (Västra Regionala Utbildningsgruppen).
Leda scouting är utbildningen för dig som är ny som ledare eller inte tidigare har deltagit i någon scoutledarutbildning. Utbildningen ger förståelse för vad som gör scouting till scouting, kunskap om hur du planerar ett möte och förståelse för vad ett ledarskap baserat på Scouternas värderingar innebär, och hur det ger ett stödjande och lyssnande ledarskap.

Demokratijamboree + handlingar (Göteborgs scoutdistrikt).
Vi går igenom stämmohandlingarna och diskuterar de motioner och propositioner som lagts som en fortsättning på måndagen. Du behöver inte närvara på måndagen för att vara med här, de är helt fristående och går säkert lite in i varandra också.

Programinspiration Demokrati (Västra Kansliet).
Vi går igenom Scouternas program – scoutmetoden, målspår med mera. Varför finns det och hur används det? Vi ger också tips om hjälpmedel för nya såväl som erfarna ledare. Vi kommer också att göra en djupdykning ner i det demokratimaterial som Scouterna tagit fram i projektet Världsförbättrarna.

Onsdag 28/10

Ledarvård (Göteborgs scoutdistrikt).
Ofta är ledarvård kanske den bästa utbildningen? I lugna och mysiga former kan vi umgås och ha det trevligt, samtidigt som ett och annat tips säkerligen kan delas. Ju fler vi är, desto roligare blir det – ta med dig din scoutkompis och häng på!

Glöm inte att tipsa de lite nyare ledarna i kåren, så att de också får chansen att hänga med och utöka sitt ”scoutnätverk” lite.

Anmälan öppnar i augusti, sidan uppdateras löpande med mer information!